wyposażenie sklepu

Co należy wiedzieć o wyposażeniu sklepu?

Każdy sklep prowadzący działalność związaną z żywnością, wymaga urządzeń do odpowiedniego jej przechowywania, aby zapobiec jej psuciu. Do tego celu stworzono różnego rodzaju systemy chłodnicze, za pomocą których można kontrolować temperaturę pomieszczeń, jak i automatów w których możemy przechowywać produkty spożywcze.

Zasada działania systemów chłodniczych

agregaty skraplająceWszystkie systemy chłodnicze wyposażone są zazwyczaj w trzy podstawowe elementy budowy, tworzące tzw. agregat chłodniczy, są to:

  • sprężarka,
  • parownik,
  • skraplacz.

Dodatkowo do agregatu, podłączony jest system sterujący dzięki któremu, możemy ustawić pożądaną temperaturę. Systemy chłodnicze mają następującą zasadę działania: w parowniku zostaje odparowany czynnik chłodniczy (np. powietrze, woda, gaz). Następnie czynnik ten pobierany jest przez sprężarkę, za pomocą systemu rur, po czym sprężą go do wysokiego ciśnienia oraz podwyższa jego temperaturę. Kolejno następuje odparowanie czynnika w sprężarce w wyniku czego uzyskujemy gaz o wysokim ciśnieniu, po czym ulega on skraplaniu wewnątrz skraplacza. System ten ma zastosowanie w różnego typu chłodziarkach.

Zewnętrzne agregaty chłodnicze

agregaty chłodniczeSą to systemy chłodnicze umieszczone na zewnątrz budynku na ścianie, dachu lub gruncie, są one podłączone z chłodnią, znajdującą się na zapleczu sklepu. Zasada jego działania opiera się na podobnych warunkach dodatkowo, są one wyposażone w system wentylatorów skraplacza. Agregat zewnętrzny jest zasilany energią elektryczną o mocy 230V lub 400V. Sterowanie agregatem chłodniczym następuje poprzez układ elektroniczny pieca oraz termostat pokojowy. Mają one za zadanie dostarczanie odpowiedniej temperatury do chłodni, którą zazwyczaj są komory chłodnicze i mroźnie, umieszczone w magazynie sklepowym w celu przechowywania świeżych dostaw przed ich włączeniem do asortymentu sklepowego.

Podział agregatów chłodniczych

agregaty chłodniczeAgregaty chłodnicze inaczej zwane sprężarkami chłodniczymi, możemy podzielić ze względu na różne kryteria, są to:

  • zasada działania
  • rodzaj ruchu sprężarki – drgające posuwisto-zwrotnie, obrotowe
  • rodzaj napędu – silnik rotacyjny, napęd magnetodynamiczny, silnik rotacyjny z wałem korbowym
  • element roboczy – wirnik turbiny, tłok obrotowy, drgający lub membranowy
    budowa

Najpopularniejszy jest podział uwzględniający metodą działania, gdzie możemy wyróżnić sprężarki wyporowe (tłokowe, spiralne, śrubowe, membranowe, łopatkowe) i przepływowe (promieniowe, osiowe, diagonalne). Natomiast patrząc na sposób zamknięcia kadłuba, można odznaczyć:

  • sprężarki otwarte
  • sprężarki półhermetyczne
  • sprężarki hermetyczne

Szafy lady i regały chłodnicze

regały chłodniczeSą to typowe chłodziarki znajdujące się na wyposażeniu sklepu. Służą one do przechowywania żywności w niższej temperaturze niż pokojowa. Dodatkowo mają możliwość eksploatacji towaru. Lady, w celu ułatwienia utrzymywania czynności mogą one być wyposażone w podnoszoną szybę. W ladach i regałach możemy przechowywać ciasto, nabiał, produkty mięsne, znalazły one zastosowanie nie tylko w małych prywatnych sklepikach, ale także w dużych marketach. Zazwyczaj urządzenia o mniejszych wymiarach wyposażone są w wewnętrzne agregaty chłodnicze, natomiast te przeznaczone do dużych sklepów handlowych, wyposażone zostały w duże agregaty chłodnicze. W sklepach, najczęściej napoje umieszcza się w szafach chłodniczych, przypominających lodówki z szybą zamiast drzwi. Często są one wyposażone w system sterowania, odpowiadającym za otwieranie i zamykanie drzwi. Dzięki temu, można wystawiać je przed sklep, nie martwiąc się o kradzież.


Tekst został napisany przy pomocy:


Podsumowanie

Każdy sklep zajmujący się sprzedażą żywności, w podstawowym wyposażeniu musi zawierać, chociażby podstawowe elementy chłodnicze, mogące być nie tylko miejscem przechowywania produktów, ale także ich eksponowania.